REFLECȚII PASTORALE ACTUALE
REFLECȚII PASTORALE ACTUALE

1 septembrie 2020

 Binecuvântări în numele Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru, Iisus Hristos.

De-a lungul ultimelor luni, cu toții am avut de îndurat transformări radicale în rânduiala vieții noastre de zi cu zi. Persoane de toate vârstele au fost și continuă să fie afectate de aceste schimbări, conturate de provocările Virusului Corona în rândul membrilor societății noastre. Pentru noi, creștinii ortodocși, schimbările au avut loc la nivelul modului de a trăi în cadrul familiilor noastre, la serviciu și la școală și, în special, în viața parohială. Biserica, această Episcopie, a fost și rămâne profund afectată din cauza acestor consecințe care s-au abătut asupra voastră, adică a credincioșilor ei, familiilor acesteia, parohiilor, mănăstirilor și organizațiilor noastre.

Efectele virusului sunt concrete. Vă rugăm să nu uitați faptul că nevoile și obligațiile financiare ale parohiei dumneavoastră nu s-au schimbat. Unii dintre credincioși nu și-au onorat sprijinul financiar rânduit pentru care bugetul parohial a fost aprobat. Astfel, parohia, parohia dumneavoastră, s-ar putea confrunta cu o „criză financiară”. Obligațiile financiare ale parohiei continuă, cu sau fără virus. Vă îndemnăm să vă cercetați modalitatea de a dona și să reflectați asupra a ceea ce ați putea face pentru a sprijini parohia în această perioadă de grea încercare. Unele parohii au inventat sau au remodelat felul în care se desfășurau evenimentele de strângere de fonduri, astfel încât să corespundă condițiillor impuse de autoritățile civile. Însă, aceste măsuri cu caracter temporar nu pot susține parohia fără o donație personală de ordin financiar.

Efectele sunt tangibile și la nivel duhovnicesc. Viețile noastre spirituale sunt constrânse de restricțiile asupra modului în care ne putem aduna ca Trup al lui Hristos, împiedicând chiar felul în care avem posibilitatea de a participa la viața sacramentală a Bisericii. Prin urmare, viața spirituală din cadrul fiecărei familii ortodoxe este de o importanță primordială și fundamentală pentru buna rânduială din cadrul familiei Bisericii noastre, dar și pentru mântuirea personală. Vă îndemnăm să vă asigurați de faptul că locuința dumneavoastră rămâne sau că va deveni o „biserică de rugăciune în familie”.

Vă îndemnăm familiile să se roage realmente Domnului nostru, Maicii Sale și sfinților. Rugăciunile și slujbele sunt disponibile on-line și pe multe site-uri ortodoxe. Numeroase parohii transmit slujbele în direct. Aceste restricții pot reprezenta o amintire pentru unii dintre credincioșii noștri din Europa care au experimentat anterior, în cultul lor public și privat, diferite constrângeri ale guvernelor ateiste socialiste. Guvernele actuale își exprimă îngrijorarea cu privire la răspândirea virusului prin intermediul evenimentelor publice, dar experiența aceasta le amintește de experiențele trecute. Noi, credincioșii, ducem însă și „bătălia cea nevăzută”.

Viețile noastre duhovnicești au fost profund modificate. Îndemnăm părintește clerul și credincioșii: vă rugăm să urmați dispozițiile Cancelariei. Suntem în contact permanent cu ierarhia din Canada și din Statele Unite în încercarea de a crea răspunsuri statornice la aceste restricții. Vor exista și diferențe; vă rugăm să respectați rânduiala stabilită de către Sfântul Sinod și de către Episcopie.

Clerul nostru răspunde cu mult curaj nevoilor duhovnicești ale enoriașilor prin diferite mijloace. Le mulțumim preoților și diaconilor noștri pentru întreaga activitate pastorală pe care o desfășoară în aceste vremuri grele! Există o bună desfășurare a transmisiilor în direct a slujbelor; există posibilitatea de a contacta telefonic fiecare enoriaș săptămânal; anumite vizite ale bolnavilor la spital sunt permise; persoanele decedate au posibilitatea de a fi îngropate, iar alte slujbe pot fi săvârșite. Mănăstirile noastre, deși închise pelerinilor, transmit slujbele în direct și se roagă pentru bunăstarea noastră. De asemenea, printre creștinii ortodocși se găsește și personal pregătit pentru situațiile de urgență. Mulțumim Clerului dreptmăritor!

Deși taberele de vară anuale de educație religioasă nu au avut loc la Vatra, Preasfinția Sa, episcopul Andrei, împreună cu o echipă dedicată de preoți, diaconi și alt personal au organizat „Tabăra Virtuală Vatra 2020”, la care au participat peste 70 de adolescenți de pe întreg continentul nord-american. Mulțumim mult, Preasfinției Sale, clerului participant, întregului personal, copiilor și părinților. „Ne vedem anul viitor pe Grey Tower Road!”

Între timp, personalul Cancelariei Episcopiei continuă activitatea administrativă a eparhiei, astfel încât buna rânduială a Bisericii să continue neîntreruptă. Noul format al revistei „Solia / The Herald” a ajuns în casele multora dintre voi, iar Departamentul de Publicații a primit răspunsuri de felicitare. Ne bucurăm să primim reacții din partea dumneavoastră!

Iubiți credincioși, aceste câteva cuvinte de îndemn, „Reflecții actuale”, au fost menite să-și facă prezența în parohie, în casa și în inima dumneavoastră, pentru a consolida dragostea și preocuparea unuia pentru celălalt, ca trup al lui Hristos.

Domnul nostru Iisus Hristos este Păstorul cel Blând și Tămăduitorul trupurilor și al sufletelor, Căruia I se cuvine toată mărirea, cinstea și închinăciunea, împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt.

Cu binecuvântări părintești și dragoste în Hristos, Păstorul cel Blând,

 

+NATHANIEL, Arhiepiscop

 

 

 

Share This:

Share This:< PreviousNext >